Sunday 1 March 2015

PUDING FRUIT COCTAIL & KUAH KASTARD


Dalam family angah...puding sangat digemari. Bermula dari mak..anak-anak hingga ke cucu semua suka puding. Puding biasa yang angah buat adalah puding buah yang dicampur kastard. dan kuah. itu aje. 
Tapi kali ni angah mencuba puding berkuah kastard. Dah agak feedback anak buah..ada yang suka..ada yang tak suka..pekat lah kuah dia...ngapa tak buat puding biasa..tetapi kebanyakkannya suka..hanya sorang dua jer cakap tak suka. biasa lah..benda baru kan...tapi mak angah cakap..sedap.

Puding agak manis dan kuahnya tidak manis. okay sangat kan. Resepi angah amik dari facebook. Angah suka screenshot resepi-resepi yang nampak sedap. Dan resepi ini salah satu yang angah cuba. Memang hasilnya tidak mendukacitakan dan sedap. Jom intai resepinya.....



Bahan-bahannya :
* 1 paket serbuk agar-agar 
* 2biji telor 
* 4 cawan air 
* 1/2 tin susu cair 
* 1 cawan gula 
* 2-3 sudu besar tepung kastard 
*1 tin fruit cocktail (asingkan air dan buah) 

Cara Membuatnya :
1. Masak agar-agar dengan air dan gula sehingga larut.

2. Pukul telor dan campurkan tepung kastard, kacau rata dan ketepikan. 

3. Bila campuran agar-agar larut, masukkan susu cair.biar mendidih, masukkan campuran 
telor tadi. Masukkan friut cocktail. 

4. Masukkan ke dalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan. 


Bahan untuk kuah kastard. 

*300ml susu cair
*air dari buah cocktail 
*2 sudu makan gula 
*1 sudu tepung kastard
*sedikit esen ros

Cara membuatnya: 

Campurkan semua sekali dan simpan di dalam peti sejuk. 
Boleh juga dipanaskan sedikit susu cair sebelum memasukkan bahan lain. 

*****Selamat Mencuba *****