Assalamualaikum....lama benar tak masak sambal sotong lembut/kembang ni
Kali ni angah nak masak menggunakan periuk noxxa yang marbeles ni...
Sejak ada periuk noxxa, memasak menjadi semakin mudah.
Sotong kembang ni biasa kena renehkan untuk lembutkannya.
Ada juga petua merendam sotong ini dengan air abu selama 6 jam!! Fuhh...lama tu.
So..jom kita masak sambal sotong lembut dengan periuk noxxa....
Bahan-bahannya: -
2 ekor sotong lembut...dipotong2 kecil
Bahan kisar:-
Lada kering/lada boh 3 senduk
Bawang besar 2 labu
Bawang kecil 5 ulas
Bawang putih 5 ulas
Halia - 3cm
Asam keping - 2 keping
Sedikit belacan
Gula melaka 1 keping
Garam/gula
Caranya:
Isi sedikit minyak untuk menumis..
Tekan 'STIR FRY', tekan start..
tumis lada boh, masukkan 2 sudu gula...
(untuk mendapatkan sambal warna gelap)
masukkan bahan kisar....tumis lagi..
masukkan belacan..gula melaka dan sotong..
kacau sebentar..
Tekan 'STOP'...tutup periuk.
Tekan 'HP' 3 minit. Tekan start.
Bila selesai...tekan 'stop' dan keluarkan angin.
buka tudung...tekan STIR FRY untuk memekatkan kuah.
Siap.
SELAMAT MENCUBA
Sedapnya. Makan dgn nasi lemak pasti meletop. cepat dan lazat. kalau ada di luar sana nakkan periuk noxxa, Whatsapp 019-2494819. Nak dapatkan harga ahli? ada caranya. PM akak/ibu laju-laju taw!
ReplyDelete