Wednesday, 20 January 2016

SAMBAL SOTONG NOXXA

Assalamualaikum....lama benar tak masak sambal sotong lembut/kembang ni 
Kali ni angah nak masak menggunakan periuk noxxa yang marbeles ni...
Sejak ada periuk noxxa, memasak menjadi semakin mudah. 
Sotong kembang ni biasa kena renehkan untuk lembutkannya.
Ada juga petua merendam sotong ini dengan air abu selama 6 jam!! Fuhh...lama tu. 

So..jom kita masak sambal sotong lembut dengan periuk noxxa....


Bahan-bahannya: -

2 ekor sotong lembut...dipotong2 kecil

Bahan kisar:- 
Lada kering/lada boh 3 senduk 
Bawang besar 2 labu 
Bawang kecil 5 ulas 
Bawang putih 5 ulas
Halia - 3cm 

Asam keping - 2 keping 
Sedikit belacan 
Gula melaka 1 keping 
Garam/gula 



Caranya: 

Isi sedikit minyak untuk menumis..
Tekan 'STIR FRY', tekan start..
tumis lada boh, masukkan 2 sudu gula...
(untuk mendapatkan sambal warna gelap)
masukkan bahan kisar....tumis lagi..
masukkan belacan..gula melaka dan sotong..
kacau sebentar..
Tekan 'STOP'...tutup periuk. 
Tekan 'HP' 3 minit.  Tekan start. 
Bila selesai...tekan 'stop' dan keluarkan angin. 
buka tudung...tekan STIR FRY untuk memekatkan kuah. 
Siap. 


SELAMAT MENCUBA

1 comment:

  1. Sedapnya. Makan dgn nasi lemak pasti meletop. cepat dan lazat. kalau ada di luar sana nakkan periuk noxxa, Whatsapp 019-2494819. Nak dapatkan harga ahli? ada caranya. PM akak/ibu laju-laju taw!

    ReplyDelete