Monday, 26 September 2011

LAKSA KUAH PUTIH

Ahad, 25.09.201,ada panggil laksa kuah putih @ laksa kelantan. sy panggil laksa kuah putih. laksa ni menjadi kegemaran keluarga ku. so bolehlah cuba ya. kat bwh ni resepinya....



Bahan-bahan-:

1. 2 kg santan
2. 2 kg ikan direbus sebentar dg sedikit garam & asam keping
(sy guna 1 1/2 kg jer.)
3. 10 - 15 ulas bawang merah *
4. 2" halia * ( kisar semua bertanda * dgn sedikit santan cair)
5. sedikit garam
6. 2- 3 keping asam keping mengikut citarasa anda
(gunakan sedikit aje. boleh hidangkan bersama limau nipis/kasturi)
7. serbuk lada hitam ikut citarasa anda
8 3 kilo laksa - beli kat pasar besar (kekadang sy gunakan mee batang)


Caranya :

  1. Ikan diambil isinya dan kisar halus.
  2. Dalam periuk, masukkan santan, isi ikan, bawang yg dikisar, serbuk lada hitam, garam & asam keping.
  3. Masak menggunakan api yg sederhana besar. Kacau selalu jangan sampai menggelegak. agak-agak mendidih sedikit tutup api.
kuah laksa yang siap dimasak.....


Hidangkan laksa bersama berikut :-
  1. Timun batang
  2. Kacang panjang
  3. Daun kesum - sedikit
  4. Bunga kantan - sedikit (sy tak guna pun) Hiris halus semua bahan & gaul bersama
  5. Taugeh - dibersihkan
  6. Lada kisar - letak dlm bekas berasingan
  7. Belacan - letak dalm bekas berasingan
  8. Limau nipis @ limau kasturi - dipotong2
  9. Garam halus - letak dlm bekas berasingan

No comments:

Post a Comment