LEMPENG OAT SIHAT SERANTA
Bahan:
100gm Tepung Gandum
3 sudu besar Oat
25ml Susu Rendah Lemak
275 ml Air
Sedikit Garam
1 sudu besar Minyuk Jagung /Minyak Zaiton
Marjerin/Minyak makan untuk sapu kuali
Cara :
Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan masukkan air sedikit-sedikit, kacau sebati.
Panaskan kuali dan lenser dengan sedikit minyak (jika perlu).
Sendukkan kecil-kecil dalam kualai dan leperkan.
Balikkan dan biarkan sehingga masak.
KUAH DAL
Bahan :
50gm Kacang Dal
1 biji Kentang
1 genggam Ikan Bilis – Buang kepala
1 biji Bawang Besar
300ml Susu Rendah Lemak
1 tangkai Cili Besar – belah dua
1 sudu besar Tepung Jagung
Sedikit garam
Sedikit gula (jika suka)
Cara:
Rebus kacang dal, bila empuk masukkan kentang dan bawang besar yang dipotong dadu. Masak hingga empuk.
Masukkan susu, ikan bilis yang ditumbuk kasar, cili, garam. Masak dengan api perlahan.
Akhir sekali masukkan tepung jagung.
No comments:
Post a Comment