Monday 16 August 2010

MUFFIN PISANG

Lembut & gebu..ungkapan terbaik tuk muffin pisang ni. Sy suka makan panas2. Anak lelaki sy pn suka muffin ni. Ringkas dan mudah dibuat. Tak percaya???..ha cuba sendiri. Sy gunakan paper cup saiz 8 hasilnya dapat + 85 biji muffin.



Bahan2nya:
450gm pisang emas @ berangan
1 1/2 sudu kecil banana esen
1 sudu kecil vanilla esen
500gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonat
8 biji telor gred A - disejukkan
10gm ovellete
450gm gula castor
300gm minyak masak

Caranya : -
1. Lenyek pisang, masukkan banana esen & vanilla. ketepikan
2. Telor & ovellete dipukul sehingga berbuih dan masukkan gula sedikit-sedikit sambil dipukul sehingga habis. pukul sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkan dgn soda bicarbonate sedikit sedikit hingga habis.
4. Masukkan pisang dan kacau hingga sebati. Akhir sekali masukkan minyak.
5. Isikan adunan sebanyak 3/4 dalam paper cup. bakar selama 25 minit suhu 170C
























No comments:

Post a Comment