Monday 19 September 2011

LEMPENG OAT SIHAT SERANTA & KUAH DHAL

Menu ni paling saya minati....sedap & sihat...cuba lah.

LEMPENG OAT SIHAT SERANTA

Bahan:

100gm Tepung Gandum

3 sudu besar Oat

25ml Susu Rendah Lemak

275 ml Air

Sedikit Garam

1 sudu besar Minyuk Jagung /Minyak Zaiton

Marjerin/Minyak makan untuk sapu kuali


Cara :

  1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan masukkan air sedikit-sedikit, kacau sebati.

  2. Panaskan kuali dan lenser dengan sedikit minyak (jika perlu).

  3. Sendukkan kecil-kecil dalam kualai dan leperkan.

  4. Balikkan dan biarkan sehingga masak.


    KUAH DAL

    Bahan :

    50gm Kacang Dal

    1 biji Kentang

    1 genggam Ikan Bilis – Buang kepala

    1 biji Bawang Besar

    300ml Susu Rendah Lemak

    1 tangkai Cili Besar – belah dua

    1 sudu besar Tepung Jagung

    Sedikit garam

    Sedikit gula (jika suka)


    Cara:

    1. Rebus kacang dal, bila empuk masukkan kentang dan bawang besar yang dipotong dadu. Masak hingga empuk.

    2. Masukkan susu, ikan bilis yang ditumbuk kasar, cili, garam. Masak dengan api perlahan.

    3. Akhir sekali masukkan tepung jagung.

No comments:

Post a Comment