Wednesday 2 November 2011

BISKUT ALMOND LONDON

Untuk raya haji kali ni, angah sempat siapkan sejenis je biskut (kesiannya kan), dalam kesibukan, sempat juga angah mengentel biskut nih...dulu angah buat jual. skang tidak lagi, tiada kesempatan. Sebenarnya segala bahan untuk biskut nih angah beli masa bulan puasa lagi. tapi tak sempat nak buat. Cuba la ya, resepinya dibawah tapi perlu diingatkan....biskut yang ada kekacang tidak boleh diputar terlalu lama. nanti minyaknya keluar. tak sedaplah biskut kita tu... selamat mencuba!!


Bahan-bahannya : -

80gm Butter/Margerine
80gm Gula Castor
150- 180gm Tepung Gandum
1 sudu teh Baking Powder
50gm badam kisar
2 biji kuning telor
1 sudu teh vanilla esen
40 biji badam (dibakar 20minit)
300gm ++ Coklat masakan
100gm badam cincang - untuk hiasan
Paper Cup

Caranya :

  1. Tepung dan baking powder diayak, masukkan badam kisar. ketepikan. 
  2. Putar marjerin & gula castor hingga kembang. 
  3. Masukkan telor dan vanilla esen. 
  4. Tepung gandum dimasukkan sedikit demi sedikit. 
  5. Ambil sebiji badam dan balutkan dengan sedikit doh. Buat sampai habis. 
  6. Bakar 20 minit. Biarkan sejuk. 
  7. Cairkan coklat masakan secara 'double boiler' dan celupkan biskut. 
  8. Masukkan dalam paper cup dan hias dengan badam cincang
~~SELAMAT MENCUBA~~

No comments:

Post a Comment