Friday, 10 September 2010

RENDANG AYAM

10.09.10 - Rendang daging di pagi Syawal...resepi emak. Tahun ni menyengat sikit sbb tambah lada kecil. Tapi fuuoohh....sodap! Rendang ni main campak2 & biar jer semua nya bercampur sekali. Jangan plak lupa, selalu kacaukan nanti berkerak/hangit tak jadi rendang la pulak. Selamat mencuba.

Bahan-bahannya : -

  • 1 kg Daging
  • 3 batang serai *
  • 10-20 biji Bawang merah*
  • 3 ulas bawang besar*
  • 2" lengkuas
  • 2" halia* (kisar bersama semua brng bertanda *)
  • 2 paket kecil rempah kari daging/ayam adabi
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • Segenggam cili padi (jika suka)
  • Semangkuk kerisik
  • Rempah empat - 2 btng kulit kayu manis, 3 bj bunga lawang, 5 bj pelaga & 6 bj cengkih
  • Sekeping gula keret/melaka
  • 3 sudu gula pasir (ikut rasa)
  • Garam, asam keping/asam jawa
  • Sedikit belacan
  • Santan dari 2 biji kelapa (asing kan pekat & cairnya)
  • 2 helai Daun kunyit dihiris2

Caranya :

  • Daging, barang kisar, lada kecil, lada kisar, rempah ratus, gula melaka, belacan, rempah kari dicampur semuanya.
  • Pabila air daging dah keluar, masukkan santan cair. masaklah dengan api sederhana perlahan sehingga daging empuk.
  • Bila dah empuk, masukkan santan pekat, garam & gula.
  • Masukkan pula kerisik dan daun kunyit.
  • Selalulah kacau supaya tidak berkerak.

No comments:

Post a Comment