Bahan-bahannya : -
- 1 kg Daging
- 3 batang serai *
- 10-20 biji Bawang merah*
- 3 ulas bawang besar*
- 2" lengkuas
- 2" halia* (kisar bersama semua brng bertanda *)
- 2 paket kecil rempah kari daging/ayam adabi
- 10 tangkai cili kering - dikisar
- Segenggam cili padi (jika suka)
- Semangkuk kerisik
- Rempah empat - 2 btng kulit kayu manis, 3 bj bunga lawang, 5 bj pelaga & 6 bj cengkih
- Sekeping gula keret/melaka
- 3 sudu gula pasir (ikut rasa)
- Garam, asam keping/asam jawa
- Sedikit belacan
- Santan dari 2 biji kelapa (asing kan pekat & cairnya)
- 2 helai Daun kunyit dihiris2
Caranya :
- Daging, barang kisar, lada kecil, lada kisar, rempah ratus, gula melaka, belacan, rempah kari dicampur semuanya.
- Pabila air daging dah keluar, masukkan santan cair. masaklah dengan api sederhana perlahan sehingga daging empuk.
- Bila dah empuk, masukkan santan pekat, garam & gula.
- Masukkan pula kerisik dan daun kunyit.
- Selalulah kacau supaya tidak berkerak.
No comments:
Post a Comment